Europera: Költők és Zeneköltők: Ezzel az igen találó címmel hívogatták a zenerajongókat és a versszerető embereket az Európa Congress Centerbe 2018. június 17-én, a még kánikulában is hűvös Hárshegyi útra. Bencze Enikő, az intézmény háziasszonya köszöntőjében elmondta, hogy az új, modern épületet idén februárban nyitották meg a kulturális programok előtt.

A hatalmas kongresszusi termet megtöltő közönség nem először hallgathatta a házigazda, Baranyi Ferenc vezetésével azt a csodálatos előadásainak egyikét, melyben „a költészet és zene ékszeres ládikájából a legszebb gyöngyszemeket vette elő.” Baranyi Ferenc, Kossuth és József Attila díjas költő, librettószerző, műfordító, a Magyar- Olasz kulturális kapcsolatok ismert személyisége – és még sorolhatnám elismeréseit, kitűntetéseit – igazított el minket a műsor kacskaringós útjain sajátos humorával, utolérhetetlen, lexikális tudásával, vidám asszociációival, derűs könnyedséggel. Egy olyan egyéni, mással össze nem téveszthető hangulattal szólítja meg a közönségét, mely soha nem volt eredménytelen sok évtizedes, művészeti munkálkodása során.

 

Europera: Költők és Zeneköltők

Europera: Költők és Zeneköltők

„A költészet és a zene nem csupán testvérmúzsák, hanem egyértelműen ikrek. Méghozzá egypetéjű ikrek: egyazon tőről fakadnak. Mindkettő elsősorban érzelmi termék…” – olvashattuk a meghívón. Ennek szellemében szólaltatták meg a közreműködő művészek közvetlen szépséggel a zenét és a verseket.

A két részes műsor közreműködői csodálatos élményt nyújtottak verses és zenei interpretálásukkal, melyeket vastapssal köszönt meg a közönség. Molnár Tímeaszoprán énekesnő, ugyan még Zeneművészeti Egyetem hallgatója, de gyönyörű, kimunkált hangjával komoly sikereket ért már el itthon és határainkon túl is. Ninh Duc Hoang Longvietnámi tenor énekes néhány héttel ezelőtt megkapta a TV Virtuózok Zenei Versenyén ének kategóriában az első díjat. Kassai Franciskaelőadó és gitárművész, énekes, zeneszerző, költő pedig a versek tolmácsolásában ragadta meg figyelmünket. Zongorán kísért Harazdy Miklós, a Zeneművészeti Egyetem professzora, zongoraművész.

Az énekesek és a versek előadójának műsorszámai között Baranyi Ferenc emléktöredékekből, történelmi-irodalmi ismeretanyagból építkezve, azokat egybekapcsolva,összefüggéseken, analógiákon keresztül tárta fel az operairodalom közismert szereplőinek, személyiségeinek a világ zenéjéhez és költészetéhez való viszonyát. Kulisszatitkok, meseeredetek elevenedtek meg, egy életszerető, azt élvező, minden idegszálával a szépséget kereső és csodáló költő, Baranyi szavaiban. Érzékenyen és mozgalmasan tudja kifejezni a szenvedélyek állapotait, amelyeket a századok során megírtak, megzenésítettek a hozzáértő muzsikusok, írók, költők.

Ezen a délutánon az öröm fénybe siető lobbanásai, dallam-illatok, vers-mohák vettek körül minket, s mennyi mindent lehet elrejteni, majd feltárni általuk! Tatjana levele, ahogy Kassai Franciska megható átéléssel szavalta, megcáfolja azt az állítást, hogy a vers ma már nem az az érték lenne, ami volt:fel,- és lefegyverző eszköz. Azt mondják, a XXI. századra a vers olyan szerepkörbe került, mint bármelyik medicina, mely tisztítja az ember érzelmi járatait. A versnek mára megszűnt volna a tétje? Semmiképp sem! Ezek a délutánok, ahol avatott művészek által megszólaltatnak a költők és zeneköltők, felhangzik Gounod, Massanet, Puccini zenéje, Bandello, Petőfi és Baranyi verse, akkor azt kell mondanunk: a zene és költészet sűrített élet, lényegre szított valóság, nemzetek kultúrájából felpárázó érték, csoda-álom.

Ezen a vasárnap délutánon az Európa Congress Centerben a zene és költészet érzésvilágának belátható, verőfényes tere ragyogott fel a koncertteremben. Köszönet érte Baranyi Ferenc szellemi házigazdának, Kassai Franciskának, Molnár Tímeának, Ninh Duc Hoang Long operaénekesnek tökéletes magyar kiejtéséért, Harazdy Miklós professzor úr zongorajátékáért. És köszönet a mindehhez helyet adó Szuffita Nonprofit Kft-nek.

Bencze Enikő, a Congress Center háziasszonya zárószavaiban megígérte, hogy hagyománnyá szeretnék fejleszteni a zenei-irodalmi esteket Baranyi Ferenc vezetésével. E bejelentésre a vastaps megismétlődött…Talán ilyen esteket kellene mindenkinek hallgatni, hogy a szívek és háborúk árkait be tudjuk temetni…

 

2018. június 17.

  1. Stancsics Erzsébet
X